Spoed? Bel 0519-292526
Spoed? Bel 0519-292526

Laboratorium

Laboratorium

Wij werken met de nieuwste onderzoeksmethodes en testen, die zowel in ons eigen laboratorium als op het bedrijf kunnen worden ingezet. Dit heeft als voordeel dat diagnoses zo snel mogelijk gesteld kunnen worden en een behandeling kan worden ingezet.

Mestonderzoek:

Kalverdiarree:
Van kalveren met diarree kan de mest worden ingeleverd en op de praktijk onderzocht worden op de belangrijkste oorzaken van kalverdiarree zoals: E.coli, rotavirus, coronavirus, cryptosporidium en maag-darmwormen. We kunnen dezelfde dag binnen een korte tijd uitslag geven. Op deze manier kan er snel en gericht worden behandeld en kunnen we gericht preventieve maatregelen nemen.

Maag- darmwormen, leverbot en coccidiose:

Van runderen, schapen en geiten kan mest ingeleverd worden voor onderzoek naar maag- darmwormen, leverbot en coccidiose. Ook hiervoor geldt dat we dezelfde dag nog de uitslag kunnen doorgeven. Door middel van dit mestonderzoek kan er worden bepaald of en waarmee er behandeld dient te worden.

Melkonderzoek:

Celgetalmeter:
Ons laboratorium heeft de beschikking over een celgetalmeter. Hiermee kan snel worden vastgesteld welk kwartier van hoogcelgetal koeien de problemen geeft. Daarnaast kan bij het droogzetten van koeien op kwartierniveau het celgetal worden bepaald, voor een goede onderbouwing van de droogstandstherapie.

Bacteriologisch onderzoek:
Aan de hand van bacteriologisch onderzoek is een mastitisprobleem op uw bedrijf efficiƫnter en doelgerichter aan te pakken. Onze laboratoriummedewerkster zet de melk op kweek en binnen 24 uur heeft u de eerste uitslag over de veroorzakende bacterie. Met behulp van een antibiogram wordt duidelijk welke behandeling het beste aanslaat en kan een inschatting worden gemaakt van het herstel.

Bloedonderzoek
Zowel in de auto als in het laboratorium hebben we de beschikking over bloedanalyse apparatuur om bij zieke koeien tekorten in mineralen, zoals calcium, magnesium en fosfor bepalen. Eveneens kan een ontstekingsbloedbeeld en spierschade worden bepaald om een goede prognose voor de zieke of liggende koe te geven en de behandeling gericht kan worden ingezet.