Spoed? Bel 0519-292526
Spoed? Bel 0519-292526

Vaccineren van drachtige ooien

Geplaatst in Herkauwers | 19 januari 2017

De ooien zijn gedekt en nu is het wachten op de lammeren! Het is altijd een mooi begin van het voorjaar, dartelende lammeren. Maar voor het zover is, willen we u nog attenderen op het nut van vaccineren van de drachtige ooien.

Er is namelijk een vaccin dat door het vaccineren van drachtige ooien er afweerstoffen in de biest ontstaan tegen ’t Bloed en zomerlongontsteking. ’t Bloed is een ziekte waarbij plotselinge sterfte van groeiende lammeren kan optreden. De lammeren die de biest van gevaccineerde ooien binnenkrijgen zijn daardoor beschermd tegen ’t Bloed. Bijkomend voordeel van deze vaccinatie is dat de ooien ook weerstand krijgen tegen bepaalde heftige vormen van baarmoederontsteking. Wilt u lammeren primair tegen zomerlongontsteking beschermen (als het in uw koppel vorig jaar een groot probleem was), dan kunt u het beste de lammeren vanaf een leeftijd van 3 weken vaccineren. De afweerstoffen in de biest tegen zomerlongontsteking onderdrukken de ziekte, maar geven geen volledige bescherming.

Daarnaast is de potstal een ideale leefomgeving voor de bacterie die rotkreupel veroorzaakt en deze kan in het voorjaar dus voor problemen zorgen. Vaccinatie voor rotkreupel helpt goed bij de bestrijding van rotkreupel bij schapen, naast andere managementmaatregelen zoals bekappen en voetbaden. Deze vaccinatie kan worden gegeven vanaf een leeftijd van 3 maanden en de noodzaak verschilt per koppel. Het vaccin kan zowel preventief (ter voorkoming) als therapeutisch (als behandeling) worden ingezet.

De vaccins tegen ’t Bloed, zomerlongontsteking en rotkreupel zijn goed te combineren. Houd er rekening mee dat de drachtige ooi minimaal 4-6 weken voor het lammeren gevaccineerd moeten zijn. Vaccineert u de schapen voor het eerst in hun leven, dan is een herhalingsvaccinatie nodig. De eerste keer vaccineren dient dan op 8-12 weken voor het lammeren te gebeuren. Wees er dus op tijd bij! Voor extra informatie kunt u altijd contact opnemen met één van onze dierenartsen.

 DSC_1652

 

 

 

Nieuwsoverzicht